Чому круглу піцу доставляють у квадратній коробці?

05.08.2021

Чому круглу піцу доставляють у квадратній коробці

Піца - італійська страва, що стала суперзіркою світового масштабу. Ледве не кожна національна кухня внесла у своє меню цей продукт, який, здається, навіки закріпився у ньому. Безперечно, це втілення неперевершеного смаку у різних країнах світу має всілякі особливості, і форма - не виняток, проте найбільш часто все ж таки зустрічається кругла піца.

Нерідко можна почути жарт, центром якого буде питання: «Чому ж сама піца кругла, а коробка - квадратна?». А й справді, чому ж піца все-таки кругла? Нижче наведені найпоширеніші причини цього.

Піца має круглу форму, тому що:

    - Тісто для піци формується у кулю, щоб воно підійшло.

    - Кулі легше надати необхідну форму і рівномірно її розкачати.

    - Тісто для піци розкочується від центру до периферії, через що й отримує округлу форму.

    - Іноді під час підготовки коржа кухарі використовують такі прийоми, як підкидання і розкручування тіста, що також сприяє створенню округлості.

    - Готова кругла піца легко ділиться на рівні порції за тим самим принципом, за яким розрізають пиріг.

    - Ця форма стала культовою та знаковою – кинувши погляд на круглу піцу, її просто неможливо сплутати з іншою стравою.

    - Традиційна неаполітанська піца, яка спочатку була круглою, започаткувала правила та традиції.

Чому круглу піцу простіше готувати

Під час підготовки сировини насамперед місять тісто в єдиній тарі, після чого воно ділиться на рівні частини для виготовлення основи для піци. Ці частини повинні спочатку піднятися - лише після цього можна розпочинати вироблення коржиків. А щоб цей процес завершився успіхом і випічка вийшла гарною та акуратною, необхідно попередньо надати форму сировині. Багато професійних кухарів та любителів з цією метою не замислюючись оберуть форму кулі. Це й не дивно - розділити шматок тіста на 6 майже однакових кульок - секундна справа, а от зробити 6 рівних квадратиків - забарна за часом та нервам ідея.

Отже, ви створили кульку, яку тепер потрібно розкачати. Звичайно, за необхідності її можна розкачати й в прямокутник, але найпростішим вибором буде розтягувати тісто від центру до периферії, і отримати круглу форму коржа, яка утворюється під качалкою майже самостійно.

Кухарі, які досконало володіють своєю справою, часто використовують прийом розкручування коржа в повітрі - таким методом вони отримують рівномірну, ідеально круглу і тонку основу для піци. Кругла форма створюється під дією відцентрової сили, що діє на корж при його обертанні.

Кругла форма досить зручна не лише для піци – доказом цього слугують торти, тістечка і пироги. Річ у тім, що готуючи частування з великою кількістю начинки, потрібно зробити так, аби всі, хто його скуштують, відчули кожен інгредієнт. Саме круглу страву легко  можна розрізати від зовнішньої скоринки до центру таким чином, щоб кожна порція захопила все різноманіття начинки.

Ба більше, округла піца швидко запам'ятовується – хоча б раз спробувавши ласий шматочок цієї страви, надалі один тільки її вигляд буде викликати у вас гарний апетит. Якщо щось стає настільки культовим, увага ні за що не омине це стороною. Переконатися у цьому можна завдяки великій кількості присвячених піці емодзі.

Все вищезазначене призвело до того, що піца стала круглою за традицією, а традиції часто шанують лише через те, що їм важко знайти альтернативу. Справжня піца була створена в Неаполі в Італії. При готуванні неаполітанської піци кухарі керуються переліком правил, від яких вони не ризикують відступати - інакше їх продукт можуть перестати вважати оригінальним. Одне з цих правил - кругла форма. До слова, інші правила включають використання продуктів виключно з італійського регіону Кампанія, таких як помідори Сан Марцано та моцарела з молока буйволиці.

Квадратна піца також існує

Квадратна або прямокутна піца теж має право на існування, однак вона не настільки популярна, як її круглий аналог. Найчастіше піца квадратної форми згадується у розмовах про сицилійський стиль.

Така основа випікається в духовці на деку - саме ця особливість надає їй чотирикутну форму. У цьому випадку борошняна маса не розкочується у потрібну форму заздалегідь, а просто викладається на деко і запікається. Таким чином утворюється основа товщиною близько 2.5 см, яка в міру обсмажування в маслі стає дуже хрусткою.

Приготування такої піци буде особливо доречним тоді, коли потрібно швидко нагодувати велику компанію, адже в цьому випадку тісто не вимагає тривалої вичинки й стрімко випікається у звичайній духовці, яку кожен має вдома.

Чому ж піца кругла, а коробка – квадратна?

Ми впевнені, що ви ніколи не бачили круглу піцу у круглій коробці! Ймовірно, ви про це навіть і не замислювалися до того моменту, як наткнулися на цю статтю.

Але ось низка пояснень такого поєднання:

    - Квадратні упаковки набагато простіші у виготовленні - для їх виробництва знадобиться всього один лист картону, тоді як для круглої коробки необхідно витратити кілька листів.

    - Квадратна коробка займає значно менше місця під час зберігання, оскільки її можна розкласти в один плоский лист.

    - Плоскі прямокутні коробки зберігають стійке положення  під час транспортування, і їх легко складувати, що значно спрощує і здешевлює перевезення вантажів.

    - Квадратні коробки легко розміщуються у морозильних камерах та на полиці, а плоскі краї не дають їм впасти.

    - Кругла коробка не має переваг перед квадратною навіть у розмірі, тому мови про економію місця бути не може.

     - Квадратні коробки коштують дешевше, оскільки вони вільно поширені та не вимагають спеціалізованого плану виробництва.

Круглі коробки не можна виготовити з одного листа картону - щоб створити круглі краї упаковки необхідно вдатися до використання сполучних деталей або ж більш складного, і, відповідно, більш витратного виробництва.

Безперечною перевагою звичної для всіх квадратної упаковки є і те, що її можна зберігати в розгорнутому вигляді. Таким чином при складуванні або транспортуванні вона буде займати значно менше місця, ніж кругла коробка, яку розгорнути просто неможливо.

Квадратні коробки мають рівні кути, які прилягають один до одного, немов деталі пазла, з чим аж ніяк не можуть змагатися круглі аналоги. При складанні круглих коробок між ними утворюється простір, що дозволяє їм переміщатися під час транспортування - це значно збільшує ризик псування товарного вигляду виробу. При цьому, такий ризик нічим не виправданий - круглі коробки займають стільки ж місця, скільки й квадратні.

Продуктові магазини зберігають піцу на стелажах і в морозильних камерах. Квадратна форма упаковки значно полегшує і прискорює процес акуратного та ефективного розміщення в різних просторах.

Якщо подумати, то квадратні або прямокутні коробки - це універсальні упаковки практично для будь-якого товару! Рідко можна зустріти таку, яка точно повторює форму вмісту. Саме тому виробники відточили схему виготовлення єдиного шаблонного продукту. Безперечно, за необхідності можна виготовити коробку хоч і у вигляді чобота, але індивідуальне замовлення завжди вартуватиме більше.

Підсумовуючи, можна сказати, що з точки зору матеріально-технічного обслуговування коробки квадратної форми більш вигідні, ніж круглої.

Мобільна версія